Vier valkuilen bij een IT back-up

Een goed back-upbeleid is belangrijk voor de continuïteit van je bedrijf. Laat je niet vangen!

Vier valkuilen bij een IT back-up

Als bedrijf neem je de juiste voorzorgsmaatregelen om phishing en datalekken te voorkomen. Maar deze uitsluiten, kun je nooit 100%. Daarom is een goed back-upbeleid even belangrijk voor de continuïteit van je bedrijf als een preventieve beveiliging. En toch laten heel wat firma’s zich vangen.

Het is niet uitzonderlijk dat cybercriminelen bedrijven meerdere dagen lamleggen doordat gegevens verloren zijn gegaan. Zelfs grote firma’s ontsnappen niet aan dit soort malafide praktijken. En als bedrijfsleider weet je als geen ander: elke dag onderbreking heeft zware financiële gevolgen. Je kunt dus maar beter een goede back-up hebben om je bedrijf zo snel mogelijk weer op de rails te krijgen.

 

Veel gemaakte back-up fouten

1. Blindelings vertrouwen op je back-up

Veel bedrijven hebben een back-up geïnstalleerd, maar testen nooit of die goed werkt. Daarmee bedoelen we:
• lopen de back-ups altijd tot het einde of komen ze regelmatig vast te zitten?
• worden effectief álle data gekopieerd?

Check niet alleen geregeld of de back-ups goed worden uitgevoerd, maar zoek ook regelmatig specifieke data op in de back-upgegevens. Als je die niet vindt, zit je met een probleem…

2. De cloud beschouwen als back-up

“Alles staat in de cloud” horen we vaak zeggen. Het klopt dat je in de cloud zaken kunt terugvinden waarvan je dacht dat ze verloren waren. Maar ook cloud servers kunnen haperen. Zorg dus altijd voor een plan B met een eigen back-up.

3. De back-up op één locatie bewaren

Back-ups buiten de cloud zijn dus een goed idee, maar niet als je ze bewaart op dezelfde server of op dezelfde locatie als de oorspronkelijke data. Bij een hardwareprobleem of brand ben je ze immers allebei kwijt!

4. Je back-up niet aanpassen aan de noden van je bedrijf

Het is uiteraard goed als je jarenlang niet moet terugvallen op je geback-upte data. Maar veel bedrijven vergeten daardoor hun back-up capaciteit mee te laten groeien met hun bedrijf. Daardoor geraakt op een bepaald moment de serverruimte (ongemerkt) vol en is er van een goede back-up geen sprake meer.
En daarmee zijn we weer bij punt 1 aanbeland: het grootste risico voor bedrijven is dat ze in slaap gewiegd worden door het idee dat ze een goede back-up hebben opgezet, terwijl er in werkelijkheid van alles fout loopt.

Een goede back-opzetten en blijven opvolgen is specialistenwerk

Lees ook onze andere blogs

Welk MSO365 pakket voor jouw organisatie?

Welk MSO365 pakket voor jouw organisatie?

Welk Microsoft 365 pakket past het best bij jouw organisatie? Er zijn Microsoft 365 pakketten in alle maten en kleuren. Welk pakket het best bij jouw organisatie past, hangt onder andere af van de grootte van je bedrijf, de apps die je nodig hebt en het belang van...

Juiste headset vinden

Juiste headset vinden

Er is een erg breed gamma aan headsets. Hoe vind je nu de juiste headset voor jouw profiel? Ontdek 5 zaken waar je op moet letten tijdens je zoektocht naar de juiste headset.

Energie besparen

Energie besparen

Iedereen zoekt manieren om op energie te besparen. Wij vertellen je hoe je met enkele simpele ingrepen tot wel 30% energie op je ICT kan bezuinigen.